27. aug, 2020

Föl bygger upp sitt immunförsvar genom att äta stoets träck

Föl bygger upp sitt immunförsvar genom att äta stoets träck

Idag fyller vår yngste vägvisare och coachhäst Eilifur 1 år.

Eilifur betyder evig på isländska.

När föl föds äter de gärna mammans träck för att snabbt skapa en bra tarmflora med mikroorganismer ifrån närmiljön. På så sätt börjar de bygga sitt immunförsvar.

Enita, Eilifurs mamma brukar ligga mellan 0 till 225 epg blodmask normalt men under senare delen av dräktigheten fick hon en svampinfektion som belastade immunförsvaret så hon påbörjade en behandling för detta invärtes.

När Eilifur föddes låg hennes värde på så mycket som 2400 epg blodmask. Eilifur åt av träcken med god aptit och jag funderade som mikrobiolog hur detta skulle utveckla sig. Tre veckor efter att Eilifur föddes var Enitas värde åter nere på 175 epg blodmask.

Jag har följt Eilifur under hela hans första år en gång per månad med träckprov och han har aldrig legat högre än 200 epg. Igår tog jag ett nytt och då hade han inga parasiter alls.

När han var ungefär 6 månader började jag ge honom Equus Mundi 10 dagar varannan månad och jag har även valt att inte avmaska kemiskt eller vaccinera honom. Han lever i flock som går på lösdrift  på ganska stora ytor. Skogsbete (sommartid) och mera hagbete vintertid.

Vad kan man fundera på / lära sig av detta ?

Att det är viktigt för föl att kunna äta av stoets träck. Många mockar ur boxen frenetiskt för att det ska vara rent. Den mikrobiologiska floran är jätteviktig för att bygga upp immunförsvaret, matsmältning och annat. Många hälsoproblem som nutidens hästar har bottnar i obalans i mage/tarm. Tänk att trots dessa höga värden av parasiterägg fanns i träcken han åt drog inte han på sig samma mängd. Intressant. Det finns teorier om att vi behöver belasta vårt immunförsvar med "lite skit" så att det ska triggas och bli starkt, väl värt att fundera på

Vi önskar er en fin dag tillsammans med era hästar

Eilifur ska få morotstårta

Dela den här sidan