7. feb, 2021

Min flock avmaskas aldrig med kemi - Varför ?

Fyra av mina fem hästar har aldrig avmaskats med kemiska avmaskningsmedel. Deras ålder är mellan 1,5 , 3 , 6 och 13 år av den enkla anledningen att det inte behövs. Min äldsta frieser som i år fyller 20 år vad både avmaskad samt hade ätit antibiotika innan hon kom från Holland då endast 5 månader gammal. Det har tagit lång lång tid att återställa hennes dåliga immunförsvar. 

Att jobba förebyggande och rensa ut och stötta lever och njurar och framförallt immunförsvaret funkar alldeles utmärkt. En häst med ett starkt immunförsvar, dvs en balanserad tarmflora med många arter mikroorganismer, får inte så mycket parasiter. När en vuxen häst har mycket parasiter är det ett tecken på ett sänkt immunförsvar ofta orsakat av en belastning av någon mikroorganism. När kroppen arbetar med att ta hand om en inflammation/infektion passar parasiterna på vilket ytterliggare belastar immunförsvaret.

Kemiska avmaskningsmedel påverar hästens tarmflora negativt och den kommer i obalans. Även andra läkemedel och så även det foder hästen äter. Jag får ofta frågor angående foder och min åsikt är att den ska vara så likt hästens naturliga basföda som möjligt. Sommartid går hästarna på ängs och skogsbete dygnets alla timmar. De har tillgång till vatten, bäcksvatten, saltsten och erbjuds alger och Equus mundi örtblandning. Övriga året äter de hö, halm, torrt hösilage med många olika gräs och örter, saltsten, alger samt örtblandningen Equus Mundi. Vi lägger även in gran, tall och sälg att tugga på.

Hästarna går på lösdrift med halmad ligghall, är barfota och använder inte täcke. Så naturligt som det går i fångenskap.

Det är underbart att studera flocken, hur de interagerar och att de har lektid varje dag. Pappa Eldur och dotter Ella och sonen Eilifur lär sig genom bus och lek hur man slåss, fintar och flyr.

Ibland hänger även tanterna Enita och Elske på. Hästar behöver vara en flock eller åtminstone två för att få flera av sina naturliga behov tillgodosedda.

Vi hjälper gärna våra kunder att stärka upp immunförsvaret hos hästarna på olika sätt

Din hästs hälsa - Vår passion

Dela den här sidan