30. aug, 2022

Spartips för hästägare

Det är dyrt att ha häst. Kunskap och tillit till sig själv är bra egenskaper för hästägare. Att veta hästars grundläggande behov är en annan

Flera saker gör vi bara för andra gör eller säger att så bör man göra. Grupptrycket är stort. Så har vi alltid gjort och det fungerar, eller så fortsätter vi på samma sätt av rädsla för att något ska gå fel.

Många har Häst & HusdjursLabbet som trygghet och bollplank speciellt när nya tankar om förändring börjar ta form.

Hur kan man då få ned sina kostnader, här kommer några exempel

• Kraftfoder: Många hästar klarar sig mycket bra på ett bra grovfoder. Finns det är hö att föredra framför hösilage. Behöver hästen kraftfoder är HAVRE ett mycket bra alternativ. Billigt alternativ jämfört med många kraftfoder som är hutlöst dyra och med ibland innehåll som inte är av godo för hästen. http://homeopathuset.blogspot.com/.../pa-grund-av-manga...

DET IDEALA KRAFTFODRET FÖR HÄSTAR | Elisabeths Blogg (homeopathuset.blogspot.com)HAVRE DET IDEALA KRAFTFODRET FÖR HÄSTAR | Elisabeths Blogg (homeopathuset.blogspot.com) . Elisabeths Blogg: juli 2017 (homeopathuset.blogspot.com)

• Såpa: Utmärkt att tvätta kläder, sår och stall med. Billigt och

superbra

• Nyttiga örter & bär: Torka nässlor, nypon och rönnbär. Gratis

och fulla med nyttigheter

• Försäkringar: Säg upp försäkringen och spara samma summa pengar på ett sparkonto istället. Den summan kan du sedan ta av om olyckan skulle vara framme. Ju mer man lär sig se och lyssna in hästen desto mer klarar vi av att ta hand om snabbt och själv innan det hinner bli så omfattande att en veterinär behöver kopplas in.

• Träckprov: Billigt litet hälsotest. Har hästen mycket mask är immunförsvaret sänkt av någon anledning vilket bör kollas upp så att inte tiden går och eventuella obalanser eller infektioner blir mer allvarliga och kostsamma.

• Årlig hälsokoll: Med frekvensanalys kan du se om kroppen är

belastad av någon infektion, brist av viktiga vitaminer och

mineraler, obalans i organ eller hormonsystem. Att balansera upp kroppen innan det hinner bli något större problem är att förebygga ohälsa. Veterinärvård blir lätt dyrt

• Att förebygga ohälsa börjar redan som föl. Ett starkt immunförsvar med en bred husflora i tarmen är grunden. Detta kan jag påverka genom att inte övervaccinera eller avmaska hästen kemiskt. Väljer man ändå att göra det kan man samtidigt behöva avgifta hästen för att minska den toxiska belastningen i kroppen och mildra biverkningen. Många biverkningar syns inte direkt utan det byggs upp en toxisk belastning i kroppen som långt senare visar sig i form av dåligt immunförsvar, muskelsvaghet, låg energi, beteendeförändringar, hudproblem, fång, smärtor, blodbrist, viktminskning, obalans i hormonsystemet. Detta är förstås ett problem för hästen men det blir också kostsamt att utreda och försöka komma till rätta med.

Förebygga ohälsa och jobba ur ett helhetsperspektiv kräver insikt och kunskap men här finns mycket pengar att spara då hästen håller sig friskare.

Vad behöver du lära dig mer om för att hålla din häst frisk ?

Något du kan förändra i den miljö hästen lever i ? Hur kan jag minska den stress min häst utsätts för ? Vilket foder och tillskott behöver jag se över och kanske ta bort helt eller byta ut ? Hur är jag själv när jag är med min häst ? lugn och harmonisk eller bråttom och ofokuserad ?

Din hästs hälsa är vår passion och vi hjälper gärna till. Många med föl kontaktar oss för rådgivning för att kunna ge fölet en så bra start i livet som det är möjligt. Kloka ägare tycker vi ! Rätt förutsättningar skapar större chans för ett friskt hästliv.

Varmt välkommen att kontakta oss.

Sensommarhälsningar från Anki Olofsson Dr mikrobiologi

Dela den här sidan